Wat is een podcast eigenlijk precies?

Simpel gezegd is het een audiobestand dat je luistert via internet waar en wanneer je wilt. De naam podcast is een samenvoegsel van iPod en broadcasting.

Uitgebreider, een podcast is een serie audiobestanden van gesproken woorden, allemaal gericht op een bepaald onderwerp of thema. Van een gekke hobby tot een uniek hoorspel. Je kunt je aanmelden voor een podcast serie via een app op je telefoon en afleveringen beluisteren met je koptelefoon, in de auto of via speakers.

Het is een geweldig medium voor het delen van verhalen. Dit kunnen fictie of non-fictie verhalen zijn of opinieverhalen op bijvoorbeeld het gebied van sport of politiek. Daarnaast is het een fantastisch medium voor het overbrengen van kennis en informatie.

 

Voorbeelden van populaire casts

De 10 populairste podcasts in Nederland zijn op dit moment volgens een opgave van Apple en Podtails:

 1. NRC Het geheim van Rijswijk (waargebeurde misdaad)
 2. Maarten van Rossum – de Podcast (nieuws)
 3. Een soort god (maatschappij & cultuur, waargebeurde misdaad)
 4. Alle Geschiedenis Ooit (maatschappij & cultuur, geschiedenis)
 5. Marc-Marie & Aaf Vinden Iets (komedie, vrije tijd)
 6. De Stemming van Vullings en Van der Wulp (nieuws)
 7. Napleiten (waargebeurde misdaad)
 8. NRC Vandaag (nieuws)
 9. Help Louis (geschiedenis, nieuws)
 10. Zelfspodcast (komedie, vrije tijd)

 

Het is veel meer dan radio!

De overgrote meerderheid van de podcasts hebben een complete en originele inhoud en omvatten veel meer dan een radio uitzending. De belemmeringen van traditionele radio-formats maken plaats voor een meer originele benadering met niche onderwerpen. Bijvoorbeeld:

 • Iedere lengte is toegestaan, van een nieuwsfragment van 1 minuut tot een 3 uur durend diepte interview.
 • Iedere frequentie is toegestaan, van dagelijks tot maandelijks.
 • Ieder formaat is toegestaan, van solo podcasts tot fictie storytelling met meerdere personen.
 • Ieder onderwerp is toegestaan, vele onderwerpen zouden nooit op radio worden uitgezonden.

Er is dus voor ieder wat wils. Er is altijd wel een podcast te vinden met een onderwerp dat je leuk vindt.

 

Zijn podcasts audio of video?

Tot welk media type behoren ze nu eigenlijk, audio of video?

De meeste zijn alleen audio, maar video podcasts bestaan ook. Podcasting is uitstaan uit een behoefte aan het krijgen van meer achtergrondinformatie of entertainment. En kun je tot je nemen tijdens actieve of huishoudelijke activiteiten. Bijvoorbeeld, podcasts worden veel geluisterd tijdens het autorijden. Vanzelfsprekend, kun je tijdens het autorijden geen video’s bekijken. Dus zijn ze in de auto een geweldig medium. Ook kun je ze luisteren tijdens het sporten, wandelen, strijken of onderweg naar je werk. Je bepaalt dus helemaal zelf wanneer en waar je naar jouw favoriete podcast luistert!

 

Hoe kun je ze beluisteren?

Er zijn verschillende manieren om naar podcasts te luisteren. Je kunt natuurlijk in Google je favoriete podcast onderwerp opzoeken en via de betreffende website afspelen. Het is echter makkelijker om via een podcast-app op je telefoon te luisteren. Op een iPhone staat standaard de Apple Podcasts app geïnstalleerd. Andere apps zijn Google Podcasts of Spotify. In de apps kun je zoeken, afspeellijsten maken en worden automatisch nieuwe afleveringen binnengehaald als je een bepaalde podcast volgt.