Als je op zoek bent naar de ‘beste’ koptelefoon voor het opnemen van podcasts, moet je weten dat er verschillende soorten zijn en dat elk type zijn eigen eigenschappen heeft. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire opties en wat je moet weten over elk type.

  1. Over-ear zijn de grootste van de drie categorieën en omvatten de oorschelpen en het hoofdband. Het voordeel van deze koptelefoons is dat ze je oren volledig omsluiten en zo een betere geluidsisolatie bieden. Hierdoor zijn ze ideaal voor podcast-opnames, aangezien je niet gestoord wilt worden door omgevingsgeluiden.

Er zijn twee belangrijke categorieën over-ear koptelefoons: gesloten en open terug.

    • ‘Closed-back’ zijn het meest geschikt voor het luisteren naar muziek in een rumoerige omgeving, omdat ze het geluid beperken dat naar buiten ontsnapt. Hierdoor krijg je een meer gefocust en gebalanceerd geluid, waardoor je de muziek beter kunt horen en waarderen.
    • ‘Open-back’ daarentegen, bieden een meer natuurlijk en ruimtelijk geluid, omdat ze het geluid toelaten om te ontsnappen. Hierdoor kun je beter luisteren naar de details en nuances van muziek en krijg je een meer immersive ervaring. Echter, ze zijn minder geschikt voor gebruik in rumoerige omgevingen, omdat het omgevingsgeluid eenvoudiger naar binnen kan dringen.

Er zijn ook combinaties van beide types, zoals semi-gesloten koptelefoons, die een beperkt geluidslek hebben.

  1. On-ear zijn kleiner dan over-ear koptelefoons en bedekken slechts een deel van je oren. Ze bieden nog steeds een goede geluidsisolatie, maar zijn comfortabeler dan over-ear koptelefoons, aangezien ze niet zo veel druk op je oren uitoefenen.
  2. In-ear zijn kleine oortjes die direct in je oren zitten en ideaal zijn voor het beluisteren van muziek onderweg. Hoewel ze weinig tot geen geluidsisolatie bieden, zijn ze gemakkelijk mee te nemen en kun je ze overal gebruiken.

Als je op zoek bent naar de beste koptelefoon voor podcast-opnames, dan raad ik je aan  om te kiezen voor een over-ear zoals de Beyedynamic DT-770 (80 Ohm). Deze koptelefoon biedt namelijk een goede geluidsisolatie en is héél comfortabel dankzij de zachte oorkussens.

Welke koptelefoon moet je kopen? Dat hangt af van je specifieke behoeften en budget. Één ding is zeker, de perfecte koptelefoon bestaat niet. Het is belangrijk om te letten op zaken als geluidskwaliteit, comfort, draagbaarheid en prijs. Door onderzoek te doen en verschillende modellen te vergelijken, kun de ideale koptelefoon voor jouw podcast-opnames vinden.

Twee handige links:

https://www.bax-shop.nl/studio-hoofdtelefoons

https://www.thomann.de/nl/studio_koptelefoon1.html