Wat is een Audio Equalizer?

Een audio equalizer (EQ) is één van de belangrijkste ‘middelen’ in de geluidstechniek. Het helpt je bij het verbeteren of aanpassen van de zo genaamde ‘tonal balans’ van geluid en is onmisbaar voor elke opname, mix of mastering-sessie. Je kunt ermee de niveaus van bepaalde frequenties in de audio-opname verhogen of verlagen zodat de opname(s) een specifieke klank of sfeer krijgt of irritante frequencies worden verwijderd.

Bij audio equalizatie zijn er verschillende instellingen die veranderd kunnen worden om de geluidsopname aan te passen. Deze instellingen zijn:

Frequentie: dit bepaalt welke frequentie aangepast wordt in de audio-opname.

Gain: dit bepaalt hoeveel de niveaus van de geselecteerde frequentie verhoogd of verlaagd worden.

Bandbreedte (Q): dit bepaalt hoe breed de veranderingen in de audio-opname zijn.

 

Soorten Equalizers

Er zijn verschillende soorten audio equalizers beschikbaar, elk met een unieke klank en specifieke functies. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Hi-pass en Lo-pass Equalizers

Hi-pass en Lo-pass Equalizers zijn twee hele simpele basis soorten equalizers met maar 1 doel: Hi-pass filters worden gebruikt om de lage frequenties uit het signaal te verwijderen, terwijl Lo-pass filters worden gebruikt om de hoge frequenties te verwijderen.

Een Hi-pass filter kan bijvoorbeeld worden gebruikt om geruis en ongewenste lage frequenties uit een opname te verwijderen. Dit kan nuttig zijn als u een opname heeft die vervuild is met geruis of trillingen die niet horen bij het originele geluid. Een Lo-pass filter kan aan de andere kant worden gebruikt om de hoge frequenties uit een opname te verwijderen, waardoor het geluid ‘zachter’ wordt.

Grafische Equalizers

Een grafische equalizer (GEQ) bevat veelal een aantal vastgestelde frequentiebanden die elk apart aangepast kunnen worden, zoals bijvoorbeeld heel simpel bij een autoradio waar je de bass, mids en treble kunt aanpassen. Hierdoor is het mogelijk specifieke frequenties (of frequentie banden) te versterken of te verzwakken. Doordat het alleen vaste frequenties heeft die aan te passen zijn, is er makkelijk en snel mee te werken.

Parametrische Equalizers

Een parametrische audio equalizer (PEQ) is een veelzijdiger type equalizer dan een GEQ. PEQ’s bieden niet alleen de mogelijkheid om specifieke frequenties te versterken of te verzwakken, maar ook om de breedte van de frequentieband aan te passen. Hierdoor kunt u gericht specifieke problemen aanpakken, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van storende resonanties.

PEQ’s zijn meestal iets minder gebruiksvriendelijk dan GEQ’s, omdat er meer instelmogelijkheden zijn. Echter, als u specifieke problemen wilt aanpakken zoals laag gebrom of hoge scherpe geluiden, bieden PEQ’s u veel meer precisie en flexibiliteit dan GEQ’s.

Dynamische Equalizer

Dynamische equalizer (DEQ) is een EQ die zijn instellingen aanpast op basis van de huidige volume-niveaus van de geluiden in de audio-opname. Dit betekent dat de EQ de sterkte van verschillende frequenties verhoogt of verlaagt afhankelijk van de huidige balans van de mix. Bijvoorbeeld, als er een opvallend hoog volume is bij een bepaalde frequentie, zal de dynamische EQ deze frequentie verminderen om het totale volume in balans te houden. Een combinatie van een equalizer met ingebouwde, frequentie afhankelijke compressor.

Het is een dus een effectieve manier om problemen zoals irritante resonanties te verwijderen en achtergrond geluid tot op een bepaalde hoogte te verwijderen en om bepaalde in een stem te verbeteren.

 

Voorbeelden van Equalizers

Er zijn talloze verschillende equalizers beschikbaar, elk met hun eigen specifieke functies en klank. Hieronder staan enkele voorbeelden van populaire equalizers in de vorm van VST-plugins:

 

FabFilter Pro-Q3:

De FabFilter Pro-Q3 is waarschijnlijk de meest gebruikte EQ door professionals. Dit plug-in biedt uitgebreide mogelijkheden voor het bewerken van frequenties en heeft een heldere en overzichtelijke interface. Het is een uitstekende keuze voor elke opname, mix of mastering-sessie en wordt regelmatig geprezen om zijn nauwkeurigheid en flexibiliteit.

Waves F6 EQ:

De Waves F6 EQ is een eenvoudige maar krachtige EQ. Het is ideaal voor beginners en biedt veel mogelijkheden om de tonale balans van audio aan te passen. Het is regelmatig in de aanbieding en een goede optie voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare oplossing. Waves heeft regelmatig aanbiedingen dus wacht totdat deze plugin tussen de €29,95 en €34,95 is 🙂

iZotope Nectar Equalizer:

De iZotope Nectar Equalizer is een uitgebreide EQ die onderdeel uitmaakt van de Izotope channelstrip Nectar 3 Plus en een unieke follow EQ-functie beschikt. Deze functie volgt de frequenties en past ze automatisch aan, wat het proces van het verbeteren van de tonale balans vereenvoudigt. Het is een uitstekende keuze voor mensen die snel resultaten willen bereiken. Een van onze favorieten!

Plugin Alliance Kirchhoff EQ:

Deze wordt, samen de equalizers van Izotope en REAeq, het meest door ons gebruikte. Het is een uitgebreide (dynamische EQ) en biedt uitgebreide controle over frequenties en een heldere interface. Het is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige EQ met veel opties. Mijn favoriet!

TDR Nova:

TDR Nova is een krachtige (én gratis) EQ die eenvoudig te gebruiken is. Het biedt veel controle over frequenties en heeft een duidelijke interface. Het is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige EQ die niet te complex is.

Cockos Reaper REAeq (stock eq):

REAeq is een gratis equalizer plug-in, ontwikkeld voor het digitale audio workstation REAPER. Het is een licht gewicht oplossing qua CPU-gebruik, waardoor het perfect is voor gebruikers die op zoek zijn naar een EQ-plug-in voor dagelijks gebruik of voor systemen met beperkte middelen. Bovendien is er ook een uitgebreidere versie beschikbaar, genaamd REEQ, die nog meer mogelijkheden biedt. Al met al is REAeq een geweldige optie, Samen met TDR NOVA voor gebruikers die op zoek zijn naar een gratis en effectieve EQ-plug-in.

Al met al, als je opzoek bent naar een EQ, dan zijn er echt heel veel mogelijkheden. Mijn advies is, begin met een gratis EQ en kijk wat je mist of nodig hebt. Kopen kan altijd nog. En mocht je vragen hebben, mail of bel ons!