Voor het opnemen van jouw podcast heb je eigenlijk heel weinig nodig: je hebt geen ervaring, veel geld of een complete studio nodig. Met de juiste apparatuur, software en een beetje technische kennis zal het lukken om je eerste podcast op te nemen.

In dit blog vertellen we je alles over welke apparatuur en software je nodig hebt.

 

Registreer je bij een podcast hosting bedrijf

Om een podcast te kunnen beluisteren moet je de audio bestand hosten bij een podcast hosting bedrijf, zoals bijvoorbeeld Springcast. Het is in feite de brug tussen de audio opnamen en de streaming diensten zoals Spotify en Apple Podcasts. De hosting zorgt voor het opslaan van de audio bestanden, creëert een RSS feed link en distribueert de afleveringen. Het enige dat je hoeft te doen is een account aanmaken bij een podcast hosting bedrijf, je audio bestanden uploaden en de host regelt de rest.

 

Vind een opname ruimte

De kwaliteit van de opname hangt deels van de apparatuur, maar nog meer van de opname ruimte. Vanzelfsprekend krijg je de beste geluidsopname in een studio, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Vermijd in ieder geval grote, open ruimtes om weergalmende echo effecten te voorkomen. Solo podcasts kunnen uitstekend in een kleine inloopkast opgenomen worden. Een woonkamer gevuld met meubels en gordijnen is een goed begin.

 

Goede geluidskwaliteit is cruciaal voor het maken van een professionele podcast, maar nog belangrijker is vanzelfsprekend het creëren van relevante content.

 

Bereid de inhoud van je afleveringen goed voor

Voor de meeste mensen geldt dat een goede voorbereiding belangrijk is en zij niet direct op de play knop kunnen drukken en een monoloog kunnen inspreken of een goed interview kunnen afnemen. Plan je al afleveringen van te voren goed en bereid deze goed voor. Bereid de opname ook met je gasten goed voor zodat zij zich op hun gemak voelen.

 

Bepaal hoe je de opname wilt opnemen

Er zijn verschillende manieren om podcasts op te nemen en welke methode je kiest hangt van je voorkeur, je type podcast en je budget. Hieronder lichten we drie manieren toe.

 

Optie 1: Opname met je smartphone

Opname via je smartphone kan een goede en rendabele keuze zijn voor on the road podcasters. Tegenwoordig zijn er voldoende gadgets beschikbaar om dit mogelijk te maken.

 

Uiteraard zijn er beperkingen in het opnemen via je telefoon en de kwaliteit zal ook ruwer en ongepolijst zijn. Toch kun je met de juiste apparatuur een hoge kwaliteit audio bestand afleveren en genieten van de voordelen van het opnemen buiten een studio. Wat je nodig hebt, naast je telefoon, is een microfoon en een opname app.

 

Voor wat betreft een microfoon zijn bijvoorbeeld de IK Multimedia iRig Mic Lav dasspeldmicrofoon (voor iPhone en Android), de RODE Smartlav of de IK Multimedia iRig Mic Studio USB studiomicrofoon geschikt. De laatste microfoon is de prijzigste van deze drie microfoons maar de meest uitgebreide. Het is een draagbare digitale, condensator microfoon en heeft een eigen opname app.

 

Naast een microfoon heb je dus ook een app nodig om je geluidsbestand op te nemen. Dit zijn enkele betaalbare opties met uitstekende kwaliteit: BackPack Studio, Auphonic Recorder of de Hokusai Multitrack audio recorder en editor.

 

Wanneer je klaar bent voor je eerste podcast, sluit je de microfoon aan op je telefoon, open de opname app en druk op play!

 

Optie 2: Opname op je computer met opname software

Met deze optie neem je de podcast rechtstreeks op je computer op en kun je met meerdere gasten de podcast opnemen. Hierbij heb je andere apparatuur nodig zoals:

Een XLR of USB microfoon: bij het gebruik van een XLR microfoon heb je ook een mengpaneel nodig waarbij je microfoon aansluit op het mengpaneel en het mengpaneel vervolgens aansluit op je computer. USB microfoons zijn goedkoper dan XLR microfoons en sluit je direct aan op je computer.

Een koptelefoon is nodig om de volume niveaus goed te kunnen monitoren.

Een popfilter zorgt ervoor dat de harde klanken zoals een P en S netter klinken.

Een shockmount is nodig voor het trillingsvrij ophangen van je microfoon

 

Nu je weet welke apparatuur nodig is, geven we je hieronder tips over de beste software voor het opnemen van de geluidsbestanden. In deze software pakketten kun je zowel opnemen als editen.

 

Audacity : voor Mac, Windows en Linux

GarageBand : alleen voor Mac

Reaper : voor Windows en Mac

Adobe Audition : Mac en Windows

 

Optie 3: Opnemen met een handheld recorder

Een handheld recorder (bijvoorbeeld van Tascam) is draagbaar en neemt je geluid rechtstreeks op een SD kaart op als wav of Mp3 bestand. Deze optie is ideaal als je een gast wilt interviewen zonder vast te zitten aan een laptop. Wat je nog meer nodig hebt zijn een XLR microfoon, een koptelefoon en een SD kaart.

 

Je bent nu klaar voor het opnemen van je eerste podcast. Oefening baart kunst, dus na verloop van tijd gaat het je vast steeds beter af. En vergeet niet, je luisteraars zitten vooral te wachten op wat jij te vertellen hebt, en niet op een perfecte geluidsopname!

 

Heb je geen zin, tijd of budget om alle apparatuur aan te schaffen? Dan helpen wij je uiteraard graag bij het opnemen, editen en hosten van je podcast!