Hoe publiceer je jouw podcast op diverse streamingdiensten?

 

Je hebt je eerste podcast afleveringen gemaakt en bent er klaar voor om deze te gaan publiceren. Maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende streamingdiensten voor het beluisteren voor podcasts waarbij Apple Podcasts en Spotify de belangrijkste aanbieders zijn. Sinds 2018 heeft ook Google een eigen podcast app, Google Podcasts.

 

In dit blog leggen we uit hoe je jouw podcast show kunt aanmelden bij deze streamingdiensten.

 

Als eerste is het belangrijk je podcast show te hosten via een podcast hosting bedrijf zoals bijvoorbeeld Springcast of Buzzsprout. Schijf een titel en een korte omschrijving voor je podcast. Zorg ervoor dat in de omschrijving duidelijk omschreven is waar de podcast over gaat, zodat luisteraars je podcast ook kunnen vinden. Vervolgens upload je een vierkante cover afbeelding (3000 x 3000 pixels, 72 dpi, JPG of PNG bestand).

 

Op de website van het podcast hosting bedrijf maak je hierna een podcast show aan en upload je jouw audio bestanden. Ook upload je de afbeelding en vul je de titel, auteur en omschrijving in. Bij publiceren van de podcast, genereert het podcast hosting bedrijf een RSS feed. Deze RSS feed bevat alle metagegevens over jouw podcast.

 

De RSS feed heb je nodig voor de publicatie op je website en de streamingdiensten.

 

Apple Podcasts

Om een podcast te publiceren bij Apple Podcasts moet je deze handmatig aanbieden bij Apple. Je hebt hiervoor een zakelijk iTunes account nodig. Vervolgens ga je naar de Apple Podcast beheeromgeving. Via Apple Podcasts Connect meld je jouw podcast aan. Log in met je Apple ID. Voeg de RSS feed van je podcast toe en klik op de knop Validate. Apple geeft aan of er eventueel fouten zijn. Controleer alles goed voordat je op Submit klikt.

Apple moet jouw podcast show goedkeuren voordat deze wordt gepubliceerd. Dit kan maximaal 5 werkdagen duren.

 

Google Podcasts

Het publiceren van je podcast bij Google gaat ongeveer op dezelfde manier als bij Apple. Je hebt ten eerste een Google account nodig waaraan je de podcast kunt koppelen. Log hierna in op Google Podcast Manager en klik op Nu beginnen. Geef vervolgens je RSS feed van de podcast op zodat Google deze kan indexeren. Vergeet niet te controleren of alles klopt. Vul als laatste de verificatie op die Google heeft verstuurd naar het mailadres dat is opgegeven bij de podcast. Het kan een aantal dagen duren voordat je podcast online staat in Google Podcasts.

 

Spotify

Log in op https://podcasters.spotify.com en druk op de blauwe knop Get started. Vul ook hier weer je RSS feed link in. Spotify controleert direct of alles goed is ingevuld. Als Spotify jouw podcast heeft goedgekeurd vul je de overige gegevens in en klik als laatste op Submit. Het kan maximaal 7 dagen duren voordat Spotify jouw podcast heeft goedgekeurd en gepubliceerd.

 

Vind je dit allemaal te ingewikkeld om zelf te doen? Dan helpen wij je graag!