7 tips voor het bereiken van meer luisteraars

Stel, je hebt de eerste 5 tot 10 afleveringen van je podcastshow live gezet. Dan wil je uiteraard ook dat zoveel mogelijk mensen, liefst uit je doelgroep, de podcasts gaan beluisteren. Hoe zorg je nu voor meer luisteraars en dat meer mensen je podcastshow gaan volgen? In dit blog geven we je de 7 tips voor het bereiken van meer luisteraars.

1. Verspreid je podcast via streamingdiensten

Misschien een logische stap, maar zorg ervoor dat je podcastshow te beluisteren is via Google Podcasts, Apple Podcasts en Spotify. Hoe je dit doet lees, je in ons blog Hoe publiceer je jouw podcast op Google Podcasts, Apple Podcasts en Spotify?

Om ervoor te zorgen dat je podcast goed te vinden is in bovenstaande streamingdiensten is het belangrijk dat je in het hostingpakket je SEO (search engine optimalisation) goed inricht. Dit doe je door de juiste titel, beschrijving en samenvatting op te nemen. Zorg ervoor dat in je teksten de zoekwoorden staan waarop je gevonden wilt worden.

2. Verspreid je podcast via je eigen communicatie kanalen

Deel je podcast via alle communicatiekanalen die je al gebruikt. Dus heb je een nieuwsbrief, lanceer dan je podcast via je nieuwsbrief. Laat ook je volgers op je social media kanalen weten dat je een podcast hebt uitgebracht. Het is helemaal mooi om een teaser te maken van je podcast om te delen op social media. En vergeet natuurlijk niet om je podcast te plaatsen op je eigen website. Bij voorkeur stuur je luisteraars naar je eigen website om daar de podcast te beluisteren.

Iedere keer na het plaatsen van een nieuwe aflevering zet je vervolgens alle communicatiekanalen in.

3. Interview mensen met bereik

Het mes snijdt aan twee kanten wanneer je gasten in je podcast interviewt met een groot bereik. Enerzijds verhoog je hiermee je eigen autoriteitsstatus wanneer deze gast een expert is in jouw vakgebied. Anderzijds zal je gast de podcast ook delen op zijn of haar social media kanalen waardoor het aantal luisteraars voor de podcast toeneemt.

4. Promoot via advertenties

Een andere manier om snel meer luisteraars voor je podcast te bereiken is adverteren op social media kanalen. Betaalde advertenties op LinkedIn, Facebook of Instagram zullen het bereik van je podcast vergroten en hopelijk het aantal volgers laten groeien.

5. Zorg voor free-publicity

Stuur persberichten naar (lokale) media, vakbladen of blogs en probeer op die manier aandacht te krijgen voor jouw podcast.

6. Breidt je netwerk uit op social media

Vergroot je netwerk op LinkedIn en Facebook. Leg contact met mensen uit je doelgroep of branche zodat de volgende keer als je een aflevering van je podcast deelt op social media een groter publiek wordt bereikt.

7. Vertel het iedereen!

Last but not least, vertel iedereen over je podcastshow. Aan je buren, op verjaardagsfeestjes en iedereen die het maar wil horen ;-). Met wat geluk vertellen zij het verder.

 

Je zult merken dat als je bovenstaande tips consequent inzet het aantal luisteraars voor je podcast zal groeien. Maar luisteraars blijven alleen aangehaakt als de kwaliteit van je podcast goed is en blijft! Investeer dus in je podcast en het aantal luisteraars zal blijven groeien.

Hulp nodig bij het laten groeien van je podcast luisteraars? Neem dan contact met ons op.